Saturday 2 January 2016

Άδεια οδήγησης αυτοκινήτου μαθητευόμενου οδηγού (Learner's permit)


Για να βγάλει κανείς δίπλωμα από την αρχή στην πολιτεία της Βικτώρια, (δεδομένου ότι ήρθε από την Ελλάδα χωρίς να έχει δίπλωμα για οποιοδήποτε λόγο) θα πρέπει πρώτα από όλα να έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του. Το πρώτο δίπλωμα οδήγησης που δίνεται σε κάποιον είναι αυτό του μαθητευόμενου (Learner ή L's). Όταν ο μαθητευόμενος επιτύχει στις εξετάσεις
αυτές, θα πρέπει να έχει για 1 χρόνο καθ' όσον οδηγά, το σήμα "L" σε εμφανή σημείο του οχήματος (δίπλα από τις πινακίδες, στο παρμπρίζ κλπ) τόσο στο εμπρός, όσο και στο πίσω μέρος του οχήματος.
Για να πάρει κανείς το πρώτο του δίπλωμα θα πρέπει να κάνει το τεστ. Είναι ένα τεστ που γίνεται στα γραφεία του Vicroads, το οποίο είναι κάτι σαν το δικό μας μηχανολογικό γραφείο. Κλείνεις ραντεβού πηγαίνοντας κατ' ιδίαν, δια τηλεφώνου ή μέσω ίντερνετ και πας για το τεστ. Θα πρέπει να αγοράσεις το βιβλίο φυσικά, που λέει όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζεις για το τεστ στο οποίο θα υποβληθείς. Το τεστ γίνεται σε υπολογιστή και περιέχει 32 ερωτήσεις. Για να θεωρηθεί κανείς επιτυχείς στο τεστ, θα πρέπει να απαντήσει σωστά σε τουλάχιστον 25 από αυτές. Αυτό αποτελεί το 78% του τεστ και είναι και το σκορ επιτυχίας. Το τεστ είναι διαθέσιμο σε 14 γλώσσες, αλλά δυστυχώς όχι στα Ελληνικά!
Αφού το περάσει κανείς με επιτυχία το τεστ, του δίνεται η άδεια οδήγησης μαθητευόμενου οδηγού (Learner's permit). Η διάρκεια παραμονής στη Learner permit, έχει ως εξής:
-Αν είναι κανείς κάτω των 21 ετών, θα πρέπει να μείνει με αυτή, για τουλάχιστον 12 μήνες.
-Αν είναι κανείς άνω των 21, αλλά κάτω των 25 ετών, θα πρέπει να μείνει σε αυτή για τουλάχιστον 6 μήνες. 
-Αν είναι κανείς άνω των 25 ετών, τότε θα πρέπει να μείνει σε αυτή για 3 μήνες. 
Αν για κάποιο λόγο κάποιου του ακυρωθεί ή του παρακρατηθεί η άδεια (έπραξε κάποιο αδίκημα πχ) τότε ο χρόνος για τον οποίο η Learner's permit του ακυρώθηκε/παρακρατήθηκε δεν αναγνωρίζεται. 
Καθ' όσον λοιπόν κάποιος είναι στην περίοδο με Learner's permit, θα πρέπει να ακολουθήσει τους παρακάτω κανόνες:
-Να έχουν πάντα μαζί τους την άδεια (Learner's permit) ή την απόδειξη που τους έδωσαν όταν την πήραν, όταν οδηγάνε.
-Να έχουν πάντα τις πινακίδες "L" μια στο πίσω και μια στο εμπρός μέρος του οχήματος ώστε να είναι ορατές από τους άλλους.
-Να υπάρχει πάντα κάποιος στη θέση του συνοδηγού που να είναι κάτοχος κανονικής άδειας οδήγησης. Αυτός θα είναι ο/η επιτηρητής τους. Θα πρέπει να συμπληρώσουν τουλάχιστον 120 ώρες  οδήγησης (εκ των οποίοων οι 10 τουλάχιστον θε πρέπει να είναι νύχτα) ως μαθητευόμενοι.
-Να μην χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο, hands free κλπ, αλλά και ούτε καν την από του εργοστασίου ενσωματωμένη συσκευή κλήσης τηλεφώνου που πιθανόν να υπάρχει στο αυτοκίνητο. 
-Να έχουν μηδέν ποσοστό αλκοόλ στο σώμα τους κατά τη διάρκεια οδήγησης.
-Να μην ρυμουλκούν άλλο όχημα ή trailer με το όχημα που οδηγούν. 
Μετά τη χρονική περίοδο, τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ωρών αλλά και εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν το δικαίωμα να δώσουν εξετάσεις για να πάρουν δίπλωμα οδήγησης.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δείτε στο επίσημο site του Vicroads

 Απόδοση: Χριστόδουλος

No comments:

Post a Comment