Friday 1 January 2016

Η κάυση του λίπους

Για να πάρουμε τα πράγματα με μια σειρά και να μη λέμε αερολογίες:
-Απαιτούνται 2-3 πραγματάκια για να κάψουμε το λίπος μας: αερόβια άσκηση, διατροφή και ξεκούραση. Αν κάποιος δεν τηρεί τα παραπάνω, ΔΕΝ βλέπει αποτέλεσμα.
-Τα λιποκύτταρα στην ουσία δεν καίγονται, αλλά "στραγγίζουν"
από το λίπος που περιέχουν και γίνονται μικρότερα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η περίμετρος του μηρού, του γλουτού και όπου -τέλος πάντων- υπάρχει.
-Αν είναι να ξεκινήσει κάποιος μια τέτοια διαδικασία (κάψιμο του λίπους) θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα πρέπει να πεινάσει και λίγο. Όχι όμως να πεθάνει της πείνας. Αυτό είναι ακρότητα και επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

-ΠΡΕΠΕΙ να τρώτε για να κάψετε το λίπος σας. Αλλά πρέπει να τρώτε ΣΩΣΤΑ.

Δεν ξέρω τι σας έχουν πει και τι έχετε μάθει ή ακούσει ως τώρα για το κάψιμο του σωματικού λίπους. Προφανώς, για να κατανοήσετε τα παρακάτω, καλό θα ήταν να ξεχάσετε όλα όσα ξέρετε.
Ο μόνος τρόπος για να κάψετε το σωματικό σας λίπος σίγουρα και με ασφάλεια, είναι αυτός της αερόβιας άσκησης. ΑΕΡΟΒΙΑ είναι η άσκηση, η οποία για να την πραγματοποιήσουμε, απαιτείται η κατανάλωση αρκετού οξυγόνου (έτσι γενικά για να μην τα κάνουμε επιστημονικά).
Με λίγα λόγια αν ανεβείτε πάνω σε ένα διάδρομο για γρήγορο περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο, μπαίνετε σε αερόβια φάση και καίτε λίπος. Το ίδιο γίνεται όταν ανεβείτε στο ποδήλατο, ή στο stepper, ή στο ελλειπτικό μηχάνημα, ή πάτε για jogging στην ύπαιθρο.
Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια: πόσο χαλαρό ή ζόρικο πρέπει να γίνει το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το ελλειπτικό κλπ κλπ;
Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι ότι κάνετε δουλειά (ότι δηλαδή καίτε λίπος), είναι να επιβλέπετε την ένταση της άσκησης που κάνετε. Πως; Μετρώντας τους σφυγμούς σας.

Ο κανόνας λέει, ότι κάποιο άτομο για να είναι σίγουρο ότι καίει σωματικό λίπος κατά τη διάρκεια αερόβιας άσκησης, θα πρέπει οι σφυγμοί του να είναι στο 65% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού (ΜΚΡ).
Ο μέγιστος καρδιακός ρυθμός (ΜΚΡ) ενός ατόμου, βρίσκεται αν από το 220 αφαιρέσουμε την ηλικία του. Αν κάποιος ( ή κάποια) είναι 26 ετών, τότε ο ΜΚΡ του (της) θα είναι 220-26=194 σφυγμοί το λεπτό. Αυτό το νούμερο βέβαια είναι θεωρητικό, γιατί ΜΚΡ σημαίνει το μέγιστο των σφυγμών που η καρδιά ενός ατόμου μπορεί να αναπτύξει. Δεν είναι δυνατό να βρούμε ποιο ακριβώς είναι αυτό το νούμερο, γιατί πολύ απλά είναι επικίνδυνο.

Εφόσον λοιπόν ο ΜΚΡ του ατόμου βρήκαμε ότι είναι 194, μας απομένει να βρούμε πόσο είναι το 65% του ΜΚΡ για να βρούμε σε πόσους σφυγμούς πρέπει να λειτουργεί, ώστε το άτομο να κάνει καύση του λίπους του. Το 65% του 194 είναι 126. Άρα ένα άτομο των 26 ετών, θα πρέπει να έχει κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης 126 σφυγμούς το λεπτό.
Τώρα θα μου πείτε: "μα καλά, 126 ακριβώς";
Όχι ακριβώς, αν είναι δυνατόν! Δεν μπορείς να είσαι συνέχεια με το ένα χέρι πάνω στο άλλο και να μετράς. Μπορείτε λοιπόν να είστε +/- 10 σφυγμούς από το νούμερο που βρήκατε. Δηλαδή 126+10=136 και 126-10=116. Οπότε έχουμε από 116 εώς 136 σφυγμούς το λεπτό. Σε αυτή την κλίμακα ένα άτομο των 26 ετών θα καίει λίπος. Αν πέσουν οι σφυγμοί του κάτω από τους 116, τότε δεν καίει τίποτα. Αν, ωστόσο, υπερβεί το όριο των 136 σφυγμών, τότε η άσκηση γίνεται αρκετά έντονη και σταματά η παραγωγή ενέργειας μέσω της αερόβιας οδού. Ξεκινά τότε η παραγωγή ενέργειας μέσω της αναερόβιας οδού, κάτι που απλά θα μας καταβολίσει (κάψει) μυική μάζα. Αυτό γιατί το σώμα δεν μπορεί να βρει ενέργεια από την καύση του λίπους και απορροφά από το πιο εύκολο σημείο: του μύες.
Πολλοί μπορεί να πείτε ότι δεν σας νοιάζει αν κάψετε μυική μάζα (για οποιοδήποτε λόγο). Κάνετε όμως λάθος. Η μυική μάζα, σας χρειάζεται για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας (την ταχύτητα με την οποία το σώμα καίει θερμίδες). Όσο πιο πολύ τη γυμνάσετε, τόσο πιο μεγάλος ο μεταβολισμός σας. Τόσες πιο πολλές θερμίδες δηλαδή από λίπος θα καίτε. Και όταν λέμε για μυική μάζα, μην πάει το μυαλό σας σε κάτι τρελό. Όσο μεγάλη και αν σας φαίνεται, δεν είναι.
Αυτά τα λίγα για την ώρα. Ότι απορίες για θέματα άσκησης, διατροφής κλπ κλπ, ρωτήστε. Αν έχετε κάποιο δικό σας "τρικ" προπόνησης, οποιουδήποτε είδους, ελεύθερα μπορείτε να το βάλετε.

No comments:

Post a Comment