Tuesday 19 January 2016

Ενοικίαση κατοικίας στην Αυστραλία

Είναι το πρώτο πράγμα μετά την εύρεση εργασίας, που θα πρέπει να τακτοποιήσει κανείς μόλις μεταναστεύσει σε μια άλλη χώρα. Η εύρεση κατοικίας επί ενοικίου στην Αυστραλία, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία για κάποιον που δεν την ξέρει. Δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα και απαιτούνται μερικά κριτήρια που ο ηποψήφιος ενοικιαστής πρέπει να πληροί, προκειμένου να "επιλεχθεί" ως κατάλληλος ενοικιαστής. Καλά διαβάσατε. Επιλέγεστε ως ενοικιαστής! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους. 
Με το που έρχεσαι στην Αυστραλία και υποτίθεται ότι είσαι με κάποια βίζα που σου παρέχει το δικαίωμα στην εργασία, υποτίθεται πως
μπορείς και να νοικιάσεις. Πρώτα από όλα όμως, θα πρέπει να έχεις βρει μια εργασία. Όταν πας σε κάποιον γραφείο εύρεσης κατοικίας, θα χρειαστούν κάποια αποδεικτικά στοιχεία, που να δείχνουν ότι είσαι σε θέση να πληρώσεις το ενοίκιο που θα συμφωνήσεις. Επίσης, θα πρέπει να αποδείξεις ότι τα λεφτά που παίρνεις από τη δουλειά που κάνεις, είναι αρκετά, ώστε να δύνασαι να πληρώσεις, όχι μόνο το νοίκι σου, αλλά και τους υπόλοιπους
λογαριασμούς και τα προσωπικά σου έξοδα. Με αυτό σαν λογική, οι ατζέντηδες εύρεσης κατοικίας, έχουν θέσει ως άγραφο κανόνα, τη λογική πως "το ενοίκιο που θα έχεις, δεν πρέπει να ξεπερνά το 1/3 του μισθού σου". Για παράδειγμα αν θες να νοικιάσεις κατοικία που κοστίζει $1500 το μήνα, θα πρέπει να βγάζεις τουλάχιστον $4500 το μήνα! Εκτός και αν έχεις μια πολύ καλή δουλειά (κάτι που δε συμβαίνει με την πλειοψηφία των μεταναστών), θα πρέπει να πας σε χαμηλότερο ενοίκιο. Αλλά, υπάρχει κάτι άλλο που οι ατζέντηδες βρίσκουν (και είναι) απόλυτα λογικό. Το γεγονός ότι δουλεύει και ο/η σύζυγος. Έτσι, λαμβάνουν τους μισθούς και των δύο υπόψη και αυτό κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Αν υποθέσουμε δηλαδή ότι δουλεύουν και οι δύο σε ένα αντρόγυνο και παίρνουν $3000 ο καθένας ($6000 σύνολο δηλαδή), τότε το 1/3 του συνόλου των μισθών είναι $2000. Ποσό που υπερκαλύπτει το ποσό των $1500 που προαναφέραμε. Έτσι τα πράγματα για το ζευγάρι να βρει κατοικά, διευκολύνονται. Σε αντίθετη όμως περίπτωση, δυσκολεύουν πάρα πολύ.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς, είναι να μπει στο internet και να αρχίσει να ψάχνει σε διάφορα sites σπίτια. Εναλλακτικά, μπορεί να πάει κατ' ευθείαν στα μεσιτικά γραφεία και να τους εξηγήσει τι θέλει. Δείτε παρακάτω links από μερικά από τα πιο συνηθισμένα μεσιτικά γραφεία στη Βικτώρια. 
Μπείτε στην ιστοσελίδα κάποιου μεσιτικού γραφείου και επιλέξτε σε ποια πολιτεία είστε, σε ποιο προάστιο θέλετε να βρείτε κατοικία, με πόσα υπνοδωμάτια, πόσα χρήματα κλπ. Μόλις βρείτε αυτό που θέλετε, θα πρέπει να βρείτε πότε είναι η ημέρα και η ώρα της επιθεώρησης (inspection time/date). Κρατάνε μόνο για 10-15 λεπτά και πρέπει να είστε εκεί για να δείτε το σπίτι, ώστε να ελέγξετε αν ικανοποιεί τις ανάγκες σας. Εναλλακτκά, μπορείτε να ζητήσετε από το μεσιτικό γραφείο να σας δώσει τα κλειδιά και να δείτε το σπίτι κανονίζοντας μαζί τους κάποια συγκεκριμένη μέρα και ώρα που σας βολεύει για επιθεώρηση. Δεν το κάνουν όλοι, αλλά δε χάνετε τίποτα αν ρωτήσετε. ΜΗΝ αρκεστείτε στις φωτογραφίες που έχουν στην ιστοσελίδα. Το πιο πιθανό, είναι αυτές οι φωτογραφίες, να έχουν τραβηχτεί 10 χρόνια πριν, όταν είχαν κάνει ανακαίνηση στο σπίτι και για αυτό δείχνουν τέλειες! Δείτε το σπίτι από κοντά. Μπορεί να εκπλαγείτε δυσάρεστα με αυτά που θα δείτε! Δυστυχώς τα περισσότερα είναι σε άθλια κατάσταση! 
Μια καλή συμβουλή όταν πάτε να δείτε κάποια κατοικία, είναι να έχετε έτοιμη και συμπηρωμένη μαζί σας την αίτηση, μαζί με όλα τα υπόλοιπα έγγραφα που απαιτούνται. Μην περιμένετε να πάτε σπίτι σας αφού κάνατε την επιθεώρηση και μετά να κάνετε αίτηση online. Κάποιοι άλλοι μπορεί να είναι πολύ πιο γρήγοροι από εσάς. Την αίτηση ενοικίου, μπορείτε να τη βρείτε σε όλα τα παραπάνω sites που σας έγραψα. Κάθε μεσιτικό γραφείο, έχει τη δική του αίτηση, αλλά όλα ζητάνε τα ίδια ακριβώς πράγματα. Συμπληρώστε μία αίτηση από οποιοδήποτε μεσιτικό γραφείο και έχετέ την μαζί σας. Επίσης, μαζί σας θα πρέπει να έχετε και μερικές αποδείξεις πληρωμής από τον εργοδότης σας (απόδειξη του πόσα παίρνετε δηλαδή),  συστάσεις από τον προηγούμενο μεσίτη (μόνο αν νοικιάζατε πιο πριν στην Αυστραλία) και την άδεια οδήγησής σας. Αν έχει κάνει κάποιος μετατροπή την Ελληνική άδεια οδήγησής του σε Αυστραλιανή, θα διευκολύνει τα πράγματα αρκετά, μιας και μερικοί ατζέντηδες "κλωτσάνε" βλέποντας Ελληνικό δίπλωμα οδήγησης. Για πληροφορίες σχετικά με τη μετατροπή άδειας οδήγησης σε Αυστραλιανή, δείτε εδώ. Στην Αυστραλία οι μεσίτες δουλεύουν με ένα σύστημ πόντων. Θα πρέπει να έχει συμπληρώσει κανείς 100 πόντους ώστε να μείνουν ικανοποιημένοι από εσάς. Δείτε παρακάτω τι και ποια έγγραφα, δίνουν πόσους πόντους:

Πρωτεύον έγγραφο πιστοποίησης με φωτογραφία - 30 πόντοι
  • Διαβατήριο (Αυστραλιανό ή άλλης χώρας)
  • Αυστραλιανή άδεια οδήγησης
  • Κάρτα απόδειξης ηλικίας (είναι κάτι που μόνο Αυστραλοί το έχουν)
  • Μισθολογικό έγγραφο - Υποχρεωτικό
  • Ιστορικό ενοικιαστή
Δευτερεύον έγγραφο πιστοποίησης - 20 πόντοι
  • Πιστοποιητικό γεννήσεως (γνήσιο ή αντίγραφο)
  • Πιστοποιητικό Αυστραλιανής υπηκοότητας
  • Πιστοποιητικό αναφοράς επιστροφής φόρων
  • Αναφορά από κάποια Αυστραλιανή τράπεζα (όχι απόδειξη από ΑΤΜ)
  • Κάρτα υγείας
  • Πιστωτική κάρτα
  • Κάρτα ανάλληψης χρημάτων
  • Ανακοίνωση πληρωμής εισφορών στη Δημαρχεία
Συμπληρωματικά έγγραφα πιστοποίησης - 10 πόντοι
  • Λογαριασμός ρεύματος/γκαζιού
  • Λογαριασμός τηλεφώνου
  • Άδεια οχήματος
  • Ιδιωτική κάρτα υγείας
  • Κάποιο πιστοποιητικό εκπαίδευσης
  • Κάρτα ασφαλίσεως εργοδότη
  • Πιστοποιητικό γάμου
  • Πράξη επιβολής κτηματικού φόρου 
Επειδή στα παραπάνω έγγραφα έχω κάνει πρόχειρη μετάφραση από μια ιστοσελίδα και επειδή μπορεί να μη βγάζει νόημα, εφόσον αυτά τα έγγραφα θα σας ζητηθούν στην Αγγλική τους ονομασία, δείτε την ιστοσελίδα εδώ.
Έχοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω έγγραφα, μαζί με την αίτηση ενοικίασης, όταν πάτε για επιθεώρηση κατοικίας, αφού σας αρέσει και θέλετε να την κλείσετε, τα δίνετε στον ατζέντη εκείνη την ώρα. Του λέτε πως ενδιαφέρεστε για το σπίτι και πως έχετε όλα τα έγγραφα μαζί σας και του τα δίνετε. Για να είστε ευγενικοί, του λέτε ότι έχετε (αν είναι έτσι) αίτηση από άλλο μεσιτικό γραφείο, ζητάτε συγνώμη για αυτό, αλλά πιστεύετε ότι θα κάνει τη δουλειά της. Πάντα τη δέχονται. 
Σε μια κουβέντα κάποτε με κάποιον ιδιοκτήτη μεσιτικού γραφείου, μου είπε τα εξής: "Οι ατζέντηδες που έχουμε και στέλνουμε στις επιθεωρήσεις σπιτιών, είναι όλοι νέα άτομα, συνήθως όχι πάνω από
30 ετών. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να κλείσουν ενοίκια για να πάρουν τα ποσοστά τους. Όταν λοιπόν έρχεται η ώρα της επιθεώρησης, δεν πρόκειται να περιμένουν κανέναν να ετοιμάσει την αίτησή τους ΑΦΟΥ δούνε το σπίτι και μετά. Όποιος πρόλαβε, τον Κύριο είδε. Επίσης, όταν πάνε στο γραφείο με αρκετές αιτήσεις, το πρώτο πράγμα που θα δουν, είναι το πόσα παίρνει ο κάθε αιτούμενος και μετά το αν είχαν άσχημες συστάσεις από προηγούμενους ατζέντηδες." Με λίγα λόγια, κανείς δε θα κοιτάξει να δει αν και πόσο καλό παιδί είσαι. Τουλάχιστον όχι εκεί που δεν τους νοιάζει!
Με γνώμωνα αυτά λοιπόν, πρέπει να πράξετε και εσείς, στην εύρεση κατοικίας. Αν περάσουν 2 μέρες από την ημέρα που κάνατε άιτηση για κάποια κατοικία και δεν έχετε λάβει κάποια απάντηση, στείλτε ένα email στον ατζέντη που δώσατε την αίτηση για να μάθετε τι γίνεται. Αυτό δείχνει ενδιαφέρον από μέρους σας και ενώ μπορεί ο ατζέντης να δυσκολεύεται να σας επιλέξει μεταξύ άλλων, να τον κάνει να γύρει την προτίμησή του προς εσάς. 
Εφόσον επιλέξετε να νοικιάσετε το σπίτι, θα έρθει η ώρα των συμβολαίων. Πριν υπογράψετε οποιοδήποτε συμβόλαιο, μπείτε στο σπίτι και κάντε σχολαστική επιθεώρηση αυτή τη φορά. Έχετε μαζί σας μια φωτογραφική μηχανή και τραβήξτε φωτογραφίες. Πολλές φωτογραφίες! Από όλα. Μόλις βρείτε κάποια (έστω και μικρή) ατέλεια, πέρα από τη φωτογραφία, καταγράψτε την στο συμβόλαιο. Αν το συμβόλαιο δεν έχει χώρο καταγραφής ατελειών, τότε πείτε στον ατζέντη να σας δωθεί ο συγκεκριμένος χώρος, ώστε να καταγράψετε τα πάντα εκεί. Για παράδειγμα αν η μοκέτα σε μια γωνία στην άκρη του δωματίου είναι "κάπως" φθαρμένη ή λερωμένη, φωτογραφίστε την και καταγράψτε το στο συμβόλαιο. ΜΗΝ κάνετε το λάθος να το αμελήσετε, γιατί (και θυμηθείτε τα λόγια μου όταν έρθει η ώρα) θα σας βάλουν να πληρώσετε για ολόκληρη τη μοκέτα! Και αν δεν το έχετε κατεγραμμένο... αποδείξτε τους μετά ότι δεν είστε ελέφαντας!
Με την είσοδό σας στο καινούριο σας σπίτι, θα πρέπει να δώσετε το πρώτο ενοίκιο ΚΑΙ το "bond", την ανάλογη εγγύηση που είχαμε στην Ελλάδα. Εννοείται πως την εγγύηση αυτή παίρνετε στο ακέραιο όταν ξενοικιάσετε, αφού βεβαίως έχετε αφήσει στην ανάλογη ακέραια κατάσταση και το σπίτι. Το ενοίκιο καταβάλλεται μηναία, ασχέτως με το ότι όταν ψάχνεις να βρεις σπίτι, σου το δείχνουν εβδομαδιαία. Έτσι, αν ένα σπίτι για παράδειγμα σου το δείχνουν με $350/βδομάδα, το ενοίκιο δεν θα είναι 4 βδομάδες Χ $350 = $1400 μόνο. Αυτό, επειδή οι 4 εβδομάδες έχουν 28 ημέρες και όχι 30 και 31 ημέρες που έχει ο μήνας. Υπολογίζουν άλλες 2,5 ημέρες περίπου και τις προσθέτουν. Συνεπώς, ένα σπίτι με εβδομαδιαίο ενοίκιο $350 θα έχει μηνιαίο ενοίκιο $1517.

No comments:

Post a Comment