Sunday 3 January 2016

Τα διόδια στους δρόμους της Βικτώρια

Υπάρχουν περίπου 240.000 δρόμοι στη Βικτώρια. Τουλάχιστον αυτό τον αριθμό μου είχαν αναφέρει όταν πήγα να κάνω την εκπαίδευση ως οδηγός ταξί πριν 3 χρόνια. Από τότε που ήρθα (5 χρόνια πριν) παρατήρησα μια αξιοσημείωτη αύξηση στην κυκλοφορία των δρόμων της Μελβούρνης. Επειδή οι υπεύθυνοι για τους δρόμους, είχαν προβλέψει χρόνια πριν το κυκλοφοριακό χάος που αναμενόταν (αλλά και γιατί μπορούσαν να βγάλουν αρκετά χρήματα), σκέφτηκαν να φτιάξουν μεγάλους αυτοκινητόδρομους, χωρίς να υπάρχουν φανάρια και με αρκετές λωρίδες κυκλοφορίας, ώστε να
μπορούν πολλά οχήματα να εξυπηρετούνται πιο γρήγορα από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο και χωρίς να υπάρχει κυκλοφοριακό χάος. Έτσι δημιούργησαν δύο δίκτυα: το Citylink και το Eastlink Και οι δύο αυτοκινητόδρομοι έχουν διόδια τα οποία πρέπει να πληρώσει όποιος θέλει να κάνει χρήση τους. Υποτείθεται πως χρησιμοποιόντας τους, θα φτάσει κανείς πιο γρήγορα και πιο ξεκούραστα στον προορισμό του. Βέβαια, αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια, μιας και πολλές φορές, κυρίως λόγο των ωρών αιχμής (την ώρα που όλοι πάνε αλλά και γυρνάνε από τη δουλειά) η κατάσταση γίνεται αφόρητη. Εκτός αυτών των περιπτώσεων όμως, όλα καλά. Αξίζει να σημειώσω εδώ, πως μπορεί να πάει κανείς από και σε οποιονδήποτε προορισμό, χωρίς τη χρήση διοδίων. Τα διόδια δηλαδή, σε καμιά περίπτωση δεν είναι ένας τρόπος εκβιασμού. Αν δηλαδή δεν τα χρησιμοποιήσεις, μπορείς άνετα να πας σε οποιονδήποτε προορισμό. Απλά, δίνουν (κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων) πιο σύντομο και ξεκούραστο οδήγημα.
Πως θα ξέρει κανείς ωστόσο, αν ο δρόμος που θα συναντήσει παρακάτω έχει ή δεν έχει διόδια; Είναι απλό, μιας και αρκεί κανείς να κοιτάξει τις πινακίδες πληροφόρησης στο δρόμο. Όπως βλέπετε και στην εικόνα ακριβώς κάτω, οι πινακίδες με πράσινο φόντο, δηλώνουν ότι οι δρόμοι αυτοί δεν έχουν διόδια. Ενώ οι πινακίδες με μπλε φόντο δηλώνουν την ύπαρξη διοδίων. 

Τρόποι πληρωμής διοδίων

Η πληρωμή διοδίων γίνεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Ο ένας, πιο κοινός και ξεκούραστος τρόπος, είναι να παραγγείλετε από τα γραφεία της Citylink το E-Tag. Είναι μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή, την οποία τοποθετείς στο εσωτερικό του οχήματος και στο πάνω μέρος του παρμπρίζ του αυτοκινήτου (συνήθως πίσω από τον καθρέφτη). Κάθε φορά που περνάς από σημείο διοδίων, τα οποία είναι σα μια αψίδα με φώτα UV, τα φώτα αυτά ανιχνεύουν το E-Tag σου και σε χρεώνουν ανάλογα. Με αυτό τον τρόπο ή εταιρεία διοδίων μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τη διάρκεια του ταξιδιού σας σε δρόμους διοδίων. Το έχεις συνδεμένο με το λογαριασμό σου στην τράπεζα και όποτε μείνει από λεφτά τραβάει αυτόματα ή μπαίνεις εσύ ο ίδιος στο λογαριασμό σου και του
Η συσκευή E-tag
βάζεις. Επίσης με κάθε τοποθέτηση E-Tag ανοίγεις και ένα λογαριασμό χρήστη με το Citylink, κάτι που βοηθά να ελέγχεις πότε, πόσο και τι ακριβώς πλήρωσες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα E-Tag και για άλλα οχήματα, αρκεί να είναι της ίδιας κατηγορίας. Αυτό του αυτοκινήτου σου πχ, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για το δεύτερο αυτοκίνητό σου αν έχεις. Μπορείς ακόμα και για τη μοτοσικλέτα σου. Βασική προϋπόθεση εδώ, είναι να μπεις στο λογαριασμό χρήστη που έχεις κάνει με το Citylink και να τοποθετήσεις τα στοιχεία του δεύτερου οχήματός σου. Για λόγους ασφαλείας, (κλοπής του E-Tag) στη μοτοσικλέτα δεν είναι απαραίτητο να το τοποθετήσεις. Η προσθήκη και μόνο των στοιχείων της στο λογαριασμό χρήστη σου είναι αρκετή. Εδώ να σημειώσω πως με το λογαριασμό στο Citylink και το e-tag, μπορείς να περάσεις και από διόδια του Eastlink, αλλά και κάθε είδους διόδια στην Αυστραλία.                                                      
Το σημείο διοδίων με φώτα UV

Δεύτερος τρόπος πληρωμής διοδίων

Ο δεύτερος τρόπος για να πληρώσει κανείς, είναι χωρίς να έχει λογαριασμό με το Citylink ή το e-tag. Εφόσον περάσει από διόδια, θα πρέπει με δική του πρωτοβουλία να πάρει τηλέφωνο στο 13 26 29 (από Αυστραλιανό νούμερο) και να τους πει τη μέρα, περίπου την ώρα που πέρασε και τον αριθμό πινακίδας του οχήματός του. Επειδή την ώρα που πέρασε οι κάμερες της εταιρείας τραβήξανε φωτογραφία των πινακίδων τους θα τους βρουν αμέσως. Δίνοντάς τους τον αριθμό της κάρτας τους, πληρώνουν εκείνη την ώρα και τελειώνει εκεί το θέμα. Είναι πιο ακριβή η πληρωμή με αυτό τον τρόπο και συμφέρει μόνο αν περνάει κανείς μια ή δύο φορές το χρόνο. Αν βέβαια, για κάποιο λόγο αγνοήσει ή ξεχάσει να πάρει τηλέφωνο για να το τακτοποιήσει, τότε πάμε στον τρίτο τρόπο πληρωμής. 

Τρίτος τρόπος πληρωμής

Σε περίπτωση λοιπόν που για κάποιο λόγο δεν πήρατε τηλέφωνο να τακτοποιήσετε τη χρήση διοδίων, θα σας βρουν αυτοί. Μέρες μετά θα σας στείλουν το λογαριασμό. Εννοείται πως θα είναι πιο ανεβασμένη η τιμή από το αν είχατε πληρώσει τότε. Αν δεν το πληρώσετε, θα σας στείλουν και μια δεύτερη ειδοποίηση και μετά μια τρίτη η οποία θα είναι και η τελική. Κάθε φορά που έρχεται και νέα ειδοποίηση το ποσό ανεβαίνει. Αν και μετά την τρίτη φορά δεν έχετε πληρώσει, τότε θα σας έρθει σε μορφή προστίμου από την αστυνομία. Ε, αν δεν το πληρώσετε και τότε... καλή τύχη!!

 Απόδοση: Χριστόδουλος

No comments:

Post a Comment