Saturday 2 January 2016

Μετατροπή Ελληνικής άδειας οδήγησης σε Αυστραλιανή

Είναι καλό να μετατρέψει κανείς την Ελληνική του άδεια οδήγησης σε Αυστραλιανή. Εδώ να σημειώσω, πως ΔΕΝ του παρακρατείται η Ελληνική. Ένας πολύ καλός λόγος για να κάνει κανείς τη μετατροπή, είναι ότι η άδεια οδήγησης στην Αυστραλία, αντιμετωπίζεται ως επίσημο αποδεικτικό έγγραφο για να πιστοποιηθεί η ταυτότητα κάποιου. Αν για παράδειγμα κάποιος
χρειάζεται να κάνει συναλλαγές στην τράπεζα, να βρει σπίτι για να μείνει, υποβάλλει άιτηση για δουλειά κλπ, η εμφάνιση τέτοιου εγγράφου είναι άκρως απαραίτητη. Έχοντας λοιπόν μια Αυστραλιναή άδεια οδήγησης, μπορεί να λύσει χέρια και πόδια σε πολλές περιπτώσεις. 
Δεν είναι υποχρεωτική η έκδοση Αυστραλιανής άδειας οδήγησης αν κάποιος έχει έρθει με προσωρινή βίζα (temporary visa). Τέτοιες περιπτώσεις με προσωρινή βίζα, μπορούν να οδηγούν με την Ελληνική άδεια οδήγησης για όσο διάστημα διαρκεί η βίζα τους. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι γραμμένη στα Αγγλικά (η τύπου κάρτας είναι) ή να συνοδεύεται από Αγγλική μετάφραση (ισχύει για το χάρτινο δίπλωμα). 
Αυτοί που έχουν μόνιμη βίζα (permanent visa), θα μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και για 6 μήνες με την Ελληνική άδεια. Οι 6 αυτοί μήνες μετράνε από τη στιγμή που μπήκε κάποιος στην Αυστραλία. Εννοείται ότι τα περί μεταφράσεως παραπάνω ισχύουν και εδώ.
Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, κάποιου δηλαδή που έρχεται να μείνει μόνιμα στην Αυστραλία, θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα να μετατρέψει την άδεια του σε Αυστραλιανή. 
Αν έχετε άδεια οδήγησης που περιλαμβάνει και βαριά οχήματα (πχ νταλίκα, λεωφορείο κλπ), τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτά δεν αναγνωρίζονται από την Αυστραλία, ανεξάρτητα από το πόση εμπηρεία έχει κανείς. Σε περίπτωση που θέλετε να βγάλετε άδεια για βαριά οχήματα, θα πρέπει να περάσετε από εξετάσεις, όντας κάτοχος Αυστραλιανής άδειας οδήγησης για τουλάχιστον ένα χρόνο. Αν δεν θέλετε να περιμένετε για ένα χρόνο, μπορείτε να κάνετε αίτηση στο Vicroads, ώστε να περάσετε από εξετάσεις πιο πριν.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ
Για να μετατρέψει λοιπόν κανείς την άδεια του σε Αυστραλιανή, θα πρέπει να κλείσει ραντεβού και να πάει στο Vicroads (κάτι σαν το δικό μας μηχανολογικό γραφείο). Εκεί θα πρέπει να έχει διάφορα έγγραφα τα οποία αναφέρονται εδώ
Επίσης θα πρέπει να έχετε μαζί σας και την Ελληνική σας άδεια οδήγησης η οποία θα συνοδεύεται από μετάφραση στα Αγγλικά ή από τη Διεθνή άδεια οδήγησης (για όσους την είχαν βγάλει από Ελλάδα). Αν πρέπει να γίνει μετάφραση στα Αγγλικά, να θυμάστε ότι πρέπει να γίνει από ειδικευμένο μεταφραστή του ΝΑΑΤΙ (National Accreditation Authority for Translators and Interpreters). Η Αυστραλία δεν δέχεται μετάφραση από άλλο οργανισμό. 
Ακόμη θα πρέπει να έχετε συμπληρωμένη μια αίτηση την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ
Το τελευταίο που θα πρέπει να έχετε μαζί σας είναι χρήματα. Αν θέλετε η άδεια σας να έχει ισχύ για 3 χρόνια, τότε το ποσό είναι $76. Αν θέλετε να έχει μεγαλύτερη ισχύ, τότε πάμε στα 10 χρόνια και στα $260.40. Εξαρτάται καθαρά από τη τσέπη σας. Μετά το πέρας βέβαια των 3 ή των 10 ετών, θα πρέπει να ξαναπληρώσει κανείς για την ανανέωση της άδειας του.
Στην παρακάτω φωτογραφία δίνονται μερικές επεξηγήσεις σχετικά με την Αυστραλιανή άδεια οδήγησης
 

 Απόδοση: Χριστόδουλος

No comments:

Post a Comment