Friday 22 July 2016

Κόκκινος συναγερμός σε Έβρο και Ανατολικό Αιγαίο – Περιπολίες από Στρατό, Αεροπορία και Ναυτικό για να μην περάσουν στην Ελλάδα Τούρκοι κομάντος

Δεν είναι μονάχα τα “επεισόδιο” με τα περίεργα φουσκωτά που εμφανίστηκαν κοντά στη Σύμη και σήμαναν συναγερμό.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας και οι αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε συναγερμό σε όλο το μήκος των ανατολικών συνόρων.
Σε καμία περίπτωση η χώρα δεν θέλει να διευρυνθεί το πρόβλημα με Τούρκους που αυτομολούν και επιχειρούν να ζητήσουν άσυλο και έτσι από χθες το απόγευμα και ύστερα από σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας αποφασίστηκε να ξεκινήσουν εντατικές εναέριες, θαλάσσιες, αλλά και χερσαίες περιπολίες.

Ουσιαστικά Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία και Λιμενικό βρίσκονται σε ειδική επιφυλακή, ενώ παράλληλα τέθηκαν σε συναγερμό οι δυνάμεις του Στρατού που ήδη εδώ και μήνες έχουν μετασταθμεύσει σε συγκεκριμένες θέσεις, λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή με την απέναντι πλευρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το μεσημέρι και πριν παρατηρηθεί αυξημένη κίνηση πλωτών στην περιοχή της Μαρμαρίδας οι ελληνικές αρχές είχαν πληροφόρηση από την τουρκική πλευρά πως θα διεξαχθεί επιχείρηση για τον εντοπισμό περίπου 25 κομάντος που μετείχαν στην επιχείρηση κατά του Ταγίπ Ερντογαν τη βραδιά του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Μάλιστα καθώς εκτιμήθηκε πως είναι πιθανό οι κομάντος να προσπαθήσουν να διαφύγουν από τον κλοιό των τουρκικών δυνάμεων με κατεύθυνση προς τη χώρα μας ενημερώθηκαν σκάφη και ελικόπτερα του ναυτικού να ξεκινήσουν περιπολίες.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι όταν παρατηρήθηκε κίνηση σκαφών και από τις δύο πλευρές το λιμενικό των δύο χωρών ξεκίνησε νηοψίες για τον έλεγχο των επιβατών τους.
Σε κάθε περίπτωση και ενώ όλα δείχνουν ότι στην Τουρκία η κατάσταση δεν είναι πλήρως ελεγχόμενη και ειδικά καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι δεκάδες άτομα διαφεύγουν ο συναγερμός και στην ελληνική πλευρά θα παραμείνει στο κόκκινο καθώς πιθανό πέρασμα Τούρκων καταζητούμενων θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή εμπλοκή στις σχέσεις των δύο χωρών που ήδη κινούνται σε τεντωμένο σχοινί λόγω των 8 στρατιωτικών που πέρασαν με το ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη λίγες ώρες μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος.

“Λείπουν” δυο ελικόπτερα και 25 ως 40 κομάντος
Είναι βέβαιο ότι απ’ την απέναντι πλευρά στα δάση κοντά στη Μαρμαρίδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ντάτσας ειδικές δυνάμεις των Τούρκων ψάχνουν στα βουνά και τα δάση της περιοχής.
Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται στον τουρκικό τύπο μετά την αποτυχημένη επιχείρηση εναντίον του Ερντογάν στο ξενοδοχείο όπου παραθέριζε στην περιοχή της Μαρμαρίδας δυο ελικλόπτερα με 25 ή κατ’ άλλους 40 άνδρες διέφυγαν και δεν επέστρεψαν σε καμία από τις βάσεις του τουρκικού στρατού.
Πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένα άτομα και έτσι ούτε ο εντοπισμός τους είναι εύκολος, ενώ είναι αυξημένη η πιθανότητα να μπορέσουν να διαφύγουν προς τα ελληνικά παράλια.
Η επικινδυνότητα της κατάστασης είναι μεγάλη.
Καθώς είναι πολύ πιθανό οι κομάντος που διαφεύγουν να διατηρούν τον οπλισμό τους κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδρασή τους, όχι μόνο στην περίπτωση που θα “πέσουν” πάνω σε δυνάμεις του τουρκικού στρατού, αλλά και απέναντι στις ελληνικές δυνάμεις στην περίπτωση που επιχειρήσουν να διαφύγουν.
Σε κάθε περίπτωση και για να αποφευχθεί εμπλοκή μεγάλων μονάδων και ειδικά πολεμικών σκαφών και ελικοπτέρων των δύο κρατών σε πρώτη φάση (αν και οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή) δόθηκε εντολή να επέμβει το λιμενικό.

No comments:

Post a Comment