Friday 15 July 2016

ΣΟΚ στη Γαλλία: 73 νεκροί, 120 τραυματίες σε επίθεση φορτηγού – Στους δρόμους ο στρατός

g1
Ένα φορτηγό έπεσε το βράδυ της Πέμπτης πάνω σε πλήθος ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί στη Νίκαια της νοτιοανατολικής Γαλλίας για τη ρίψη πυροτεχνημάτων το βράδυ της εθνικής εορτής της 14ης Ιουλίου, προκαλώντας «πολλές δεκάδες θανάτους», σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες κάνουν λόγο περί επίθεσης.
Υπάρχουν «πολλές δεκάδες, πιθανόν περίπου τριάντα νεκροί», ανέφερε ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ, τοπικός αξιωματούχος του διαμερίσματος Αλπ-Μαριτίμ. Ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώθηκε, πρόσθεσε ο ίδιος.

Εβδομήντα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, μεταδίδει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο i>Télé επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.
Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν στο φορτηγό βαρύ οπλισμό και χειροβομβίδες.
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ότι δεν υπάρχει καμιά κατάσταση ομηρίας στη Νίκαια, στη γαλλική Ριβιέρα, προσθέτοντας πως «δεν μπορώ να σας δώσω καμιά πληροφορία για τα κίνητρα» του οδηγού του φορτηγού.
Ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί έγραψε στο Twitter ότι το φορτηγό «φαίνεται ότι προκάλεσε δεκάδες θανάτους. Μείνετε προς το παρόν στα σπίτια σας».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στην Αβινιόν, επιστρέφει στο Παρίσι, όπου θα μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών και θα συντονίσει την ομάδα που συστάθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανέφερε πηγή στο περιβάλλον του.
«Ο πρόεδρος συνομίλησε με τον (Γάλλο πρωθυπουργό) Μανουέλ Βαλς και τον (Γάλλο υπουργό Εσωτερικών) Μπερνάρ Καζνέβ. Επιστρέφει στο Παρίσι και θα μεταβεί απευθείας στην ομάδα αντιμετώπισης κρίσης», ανέφερε η πηγή που πρόσκειται στη γαλλική προεδρία.
Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο, η επίθεση έγινε στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, μια περιοχή πολύ δημοφιλή στους τουρίστες.
CnXFqAGWYAA3y0X
Στη Νίκαια, η αστυνομία έχει αποκλείσει μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον τόπο της τραγωδίας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το όχημα, ένα λευκό φορτηγό, έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε δεκάδες συγκεντρωμένους ανθρώπους, προκαλώντας πανικό, αφηγήθηκε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Καθώς το αυτοκίνητο χτυπούσε τους ανθρώπους συντρίμμια εκτοξεύονταν προς όλες τις κατευθύνσεις, συνέχισε ο δημοσιογράφος αυτός, συμπληρώνοντας πως άκουσε «τον κόσμο να ουρλιάζει».
g3
Πολλά ασθενοφόρα έχουν μεταβεί στο σημείο, όπως επίσης και πολλά στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και στρατιωτικοί, κυρίως γύρω από την πλατεία Μασενά. Η εποχή είχε αποκλειστεί εντελώς περί τις 23:30 (00:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με άλλο ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν εξάλλου λόγο για ανταλλαγές πυρών, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές.
g2
Οι αρχές του διαμερίσματος Αλπ-Μαριτίμ έκαναν λόγο περί επίθεσης και κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Ο στρατός βγήκε στους δρόμους. 
ΓΑΛΛΙΑ10
Οι στρατιώτες, έχουν αποκλείσει το σημείο της επίθεσης και πραγματοποιούν περιπολίες από κοινού με τους αστυνομικούς.
ΓΑΛΛΙΑ8
ΓΑΛΛΙΑ9

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Το βίντεο που ακολουθεί περιέχει σκληρές εικόνες

No comments:

Post a Comment