Friday 1 July 2016

Πάτρα: Με δάκρυα έφευγαν οι συνταξιούχοι από τις Τράπεζες - "Τσακίζουν" κόκαλα τα λόγια και οι αντιδράσεις των ηλικιωμένων

Σκυθρωπά πρόσωπα, μάτια βουρκωμένα και ένα "γιατί" να πλανάται στο αέρα...Αυτή ήταν η εικόνα που αντίκρυζε κάποιος χθες το πρωί στα περισσότερα τραπεζικά υποκαταστήματα της Πάτρας, όπου οι συνταξιούχοι υπέστησαν "ψυχρολουσία" μετά την απομάκρυνση από τα γκισέ ή τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης.

Το "μαχαίρι" της σύνταξης που πήραν σήμερα στα χέρια τους που μέσο όρο κυμάνθηκε στα 200 ευρώ, αποτέλεσε μια ακόμα "τομή" στην πληγωμένη τους αξιοπρέπεια. Όπως δήλωσαν στο tempo24.gr, "Είναι άδικο τώρα στα γεράματα μας να μας τρώνε το ψωμί, τα έχουμε δουλέψει αυτά τα χρήματα, με αυτά υπολογίζουμε να περάσουμε το μήνα μας, να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, να βοηθήσουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας" και τα μάτια του "πλημμυρίζουν" από συγκίνηση.

Ηλικιωμένη που δούλεψε μια ζωή στον ιδιωτικό τομέα, σήμερα έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από την Τράπεζα, "τι να κάνω με τα 400 ευρώ που πήρα", μας απαντά με απορία..."ούτε τα φάρμακα μου δεν θα μπορέσω να αγοράσω".

"Έπαιρνα 800 ευρώ σύνταξη και σήμερα μου έβαλαν 400", μας αποκαλύπτει συνταξιούχος που αντιμετωπίζει προβλήματα αναπηρίας.

Το σοκ για τους περισσότερους ήρθε, το βράδυ της Τρίτης όπου έσπευσαν να δουν το ποσό της σύνταξης που τους έχει πιστωθεί. Στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν έξω από τα ΑΤΜ, ο ένας ρωτούσε τον άλλο τι χρήματα του έχουν κόψει.

Χαρακτηριστική η περίπτωση ηλικιωμένης με άνεργα παιδιά, που όταν είδε το ποσό, απευθύνθηκε σε άλλο συνταξιούχο λέγοντας του "μου λετε τι γράφει η απόδειξη, γιατί νομίζω πως κάποιο λάθος έχει γίνει".  Την ίδια στιγμή άνδρας που είχε κάνει ανάληψη ενημέρωνε τους υπόλοιπους πως  δεν πρόκειται για λάθος αλλά για "γερό ψαλίδισμα των συντάξεων" πληροφορώντας τους,  πως η δική του σύνταξη είναι μειωμένη κατά 200 ευρώ, με κάποιους να απορούν και συνάμα να αγανακτούν λέγοντας  "δεν είναι δυνατόν..."

"Ανάσα" στο αρχικό σοκ ήρθε να δώσει η ανακοίνωση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, που ακολούθησε μετά τις αντιδράσεις και το σάλο που προκλήθηκε, όπου ενημέρωνε μεταξύ άλλων πως από αυτό το μήνα εφαρμόζεται νέος τρόπος πληρωμής, και πως οι επικουρικές συντάξεις θα πληρώνονται από εδώ και στο εξής την δεύτερη εργάσιμη ημέρα από την καταβολή των συντάξεων.
Μαρία Παπαγιαννακοπούλου

Πηγή:  http://www.tempo24.gr

No comments:

Post a Comment