Wednesday, 14 December 2016

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του προστάτη





Από το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Προστάτη της Αυστραλίας

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ;
Ο καρκίνος του προστάτη συμβαίνει όταν αναπτύσσονται σε αυτόν μη φυσιολογικά κύτταρα. Αυτά τα μη φυσιολογικά κύτταρα συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται  με ανεξέλεκτο τρόπο και κάποιες φορές απλώνονται έξω από τον προστάτη, σε κοντινά ή μαρκινά μέρη του σώματος.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι γενικά μια αργά αναπτυσσόμενη ασθένεια και η πλειονότητα των ανδρών με χαμηλό βαθμό καρκίνο του προστάτη ζουν για πολλά χρόνια χωρίς συμπτώματα και χωρίς αυτός να εξαπλώνεται και να αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή. Ωστόσο, αν η ασθένεια είναι υψηλού βαθμού, εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Το κελιδί, είναι ο κατάλληλος χειρισμός. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ;
Μόνο οι άνδρες έχουν προστάτη. Είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται πίσω από την κύστη, πίσω
από τον πρωκτό. Περιβάλλει την ουρήθρα, την οδό προς το πέος, μέσω της οποίας περνάνε τα ούρα και τα σπερματοζωάρια.
Ο αδένας του προστάτη είναι μέρος του ανδρικού αναπαραγωγκού συστήματος. Παράγει το μεγαλύτερο μέρος των υγρών που δημιουργούν τα σπερματοζωάρια που εμπλουτίζουν το σπέρμα. Ο προστάτης χρειάζεται την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη για να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί.
Ο προστάτης συχνά περιγράφεται να έχει το μέγεθος του καρυδιού και είναι φυσιολογικό το να μεγαλώνει καθώς αυξάνει η ηληκία των ανδρών. Μερικές φορές, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως δυσκολία στην ούρηση. Αυτά τα προβλήματα είναι συνηθισμένα σε γηραιότερους άνδρες και δεν είναι πάντα σημάδια ύπαρξης καρκίνου. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Στα πρώτα στάδια, μπορεί να μην υπάρξουν συμπτώματα. Στα μετέπειτα στάδια, κάποια συμπτώματα καρκίνου του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν:
-Συνεχή ή ξαφνική αίσθηση για ούρηση.
Δυσκολία στην ούρηση (για παράδειγμα, πρόβλημα στην εκκίνηση και ανικανότητα ούρησης παρόλο που η αίσθηση είναι εκεί ή φτωχή ροή ούρησης).
-Δυφορία κατά την ούρηση.
-Παρουσία αίματος στα ούρα ή στο σπέρμα.
-Πόνος στη μέση, το πάνω μέρος των μηρών ή στους γοφούς.
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μη σημαίνουν ότι έχετε καρκίνο του προστάτη, αλλά αν παρουσιάζετε κάποιο από αυτά, επισκεφτείτε το γιατρό σας. 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Παράγοντες που συνδέονται εντονότερα σε αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη:
-Ηλικία: Ο κακρίνος του προστάτη είναι μια ηλικιακά εξαρτώμενη ασθένεια, που σημαίνει ότι η πιθανότητα να την αναπτύξει κανείς, αυξάνεται με την ηλικία. Η πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος καρκίνο του προστάτη μέχρι την ηλικία των 75 ετών, είναι 1 στους 7 άντρες. Στην ηλικία των 85 ετών, αυτό αυξάνεται σε 1 στους 5.
-Οικογενειακό ιστορικό: Αν έχετε άντρα συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη, έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξετε από ότι άντρες χωρίς τέτοιο ιστορικό. Ο κίνδυνος πάλι αυξάνει αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας άντρας συγγενής με καρκίνο του προστάτη. Οι κίνδυνοι είναι επίσης υψηλότεροι για άντρες των οποίων άντρες συγγενείς διαγνώστηκαν όταν ήταν νέοι. 

ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
-Γεννετική: Τα γονίδια βρίσκονται σε κάθε κύτταρο του σώματος Ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν και συμπεριφέρονται τα κύτταρα στο σώμα. Κάθε άτομο έχει μια σειρά αρκετών χιλιάδων γονιδίων που τα έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους. Αλλαγές στα γονίδια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να περάσει ο καρκίνος του προστάτη από γονιό σε παιδί. Αν και ο καρκίνος του προστάτη δεν μπορεί να κληρονομηθεί, ένας άντρας μπορεί να κληρονομήσει γονίδια τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο.
-Δίαιτα: Υπάρχουν κάποιες αποδείξεις που δείχνουν ότι η κατανάλωση αρκετού επεξεργασμένου κρέατος ή φαγητού, το οποίο περιέχει αρκετά λιπαρά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.
-Τρόπος ζωής: Υπάρχουν αποδείξεις που δείχνουν πως το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνο του προστάτη. Για παράδειγμα, η Ασία έχει το μικρότερο ποσοστό καρκίνου του προστάτη, αλλά όταν ένας άντρας από μια Ασιατική χώρα μεταναστεύσει σε μια Δυτική χώρα, ο κίνδυνος να παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη, αυξάνει. Αυτό υποδηλώνει πως εκωτερικοί παράγοντες, όπως το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής, μπορούν να αλλάξουν το επίπεδο κινδύνου ενός άντρα να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη. 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ;
Ένας γιατρός συνήθως θα κάνει μια εξέταση αίματος και/ή σωματική εξέταση για να ελέγξει την κατάσταση υγείας του προστάτη.
-Εξέταση αίματος (έλεγχος ειδικού αντιγόνου του προστάτη PSA): Τα αποτελέσματα δείχνουν αν υπάρχει αύξηση σε αυτή την ειδική πρωτείνη. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε περεταίρω εξετάσεις από κάποιον ειδικό. Αποτελέσματα εξετάσεων με υψηλό PSA δεν σημαίνουν απαραίτητα καρκίνο. Εκτός από καρκίνο και άλλες ασθένειες του προστάτη μπορούν να έχουν υψηλότερα από το κανονικό επίπεδα PSA.
-Δακτυλική εξέταση: Λόγο της τοποθεσίας του προστάτη, ο γιατρός εισάγει ένα δάχτυλο καλλυμένο με γάντι και λιπασμένο, στον πρωκτό για να ελέγξει το μέγεθος του προστάτη και κάνει εκτίμιση για το αν υπάρχουν ανωμαλίες. Μια κανονική δακτυλική εξέταση δεν αποκλείει τον καρκίνο του προστάτη. 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Αν οι εξετάσεις σας δείξουν ότι μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, το επόμενο βήμα είναι η βιοψία. Η βιοψία είναι ο μόνος τρόπος να γίνει μια ακριβή διάγνωση για καρκίνο του προστάτη. Ένας ουρολόγος, αφαιρεί μικρά δείγματα ιστού από τον προστάτη σας, με τη χρήση πολύ λεπτών κούφιων βελόνων, που καθοδηγούνται από υπέρηχο. Η πρόσβαση στον προστάτη γίνεται είτε από τον πρωκτό (διορθική) ή από το περίνεο (διαπερινεϊκή), που είναι η περιοχή μεταξύ του πρωκτού και του όσχεου.
Η βιοψία δεν απαιτεί συνήθως τον ασθενή να παραμείνει στο νοσοκομείο και ο γιατρός πολύ πιθανόν να δώσει μια σειρά αντιβιοτικών, ώστε να μειώσει την πιθανότητα μόλυνσης. Ο ιστός στέλνεται σε έναν παθολόγο για να εξακριβώσει αν τα κύτταρα είναι κακοήθη (καρκινώδη) ή καλοήθη (μη καρκινώδη). 

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ακόλοθοι προστατευτικοί παράγοντες μπορύν να σταματήσουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη, αλλά μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική σας υγεία και
πιθανότατα να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη:
-Δίαιτα: Τρώτε θρεπτικά γεύματα. Δείτε τον Αυστραλιανό Οδηγό Υγειούς Διατροφής. Ότι είναι καλό για την καρδιά, είναι καλό και για τον προστάτη.
-Σωματική δραστηριότητα/άσκηση: Υπάρχουν κάποιες αποδείξεις που δείχνουν ότι η φυσική δραστηριότητακαι η κανονική άσκηση μπορεί να δράσουν ως προστατευτικοί παράγοντες για τον καρκίνο. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. 

ΤΡΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
1.       Στην Αυστραλία ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο κοινά διαγνωσμένος καρκίνος στους άντρες.
2.       Περισσότεροι από 3.000 άντρες πεθαίνουν από καρκίνο του προστάτη κάθε χρόνο στην Αυστραλία.
3.       Περισσότεροι άντρες πεθαίνουν από καρκίνο του προστάτη από ότι γυναίκες από καρκίνο του μαστού. 



Μετάφραση: Χριστόδουλος

No comments:

Post a Comment