Saturday 4 June 2016

Ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι, πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών

Muhammad Ali.
Ο Μοχάμεντ Άλι, που αναγνωρίστηκε ευρέως ως ο μεγαλύτερος πυγμάχος της βαριάς κατηγορίας στην ιστορία του αθλήματος, πέθανε αργά την Παρασκευή, κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο στην Αριζόνα, όπου είχε μεταφερθεί την Πέμπτη με αναπνευστικά προβλήματα. 

Ο Άλι υπέφερε από την ασθένεια Πάρκινσον από τη δεκαετία του '80. 
"Μετά από 32 χρόνια μάχης με την ασθένεια Πάρκινσον, ο Μοχάμεντ Άλι απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών. Ο τρεις φορές πρωταθλητής πυγμαχίας στην βαριά κατηγορία πέθανε σήμερα το απόγευμα" είπε ο εκπρόσωπος της οικογένειας Μπομπ Γκάννελλ σε δήλωσή του.
Η γενναιότητα στο ρινγκ, η προσωπικότητά του και η κοινωνική του δράση τον έκαναν μια από τις πιο αναγνωρισμένες εικόνες των σπορ κατά τον τελευταίο αιώνα. Εξασφάλισε ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στους Καλοκαιρινούς Αγώνες του 1960 και έγινε ένας από τους νεότερους πρωταθλητές βαριάς κατηγορίας όλων των εποχών, καταπλήσοντας τον κόσμο της πυγμαχίας με ένα νοκ άουτ έναντι του Σόνι Λίστον, όπου και πήρε τον τίτλο το 1964 σε ηλικία 22 ετών.
Boxing legend Muhammad Ali dies at 74
Ήταν η πρώτη από τις τρεις φορές που ο Άλι θα κέρδιζε τον τίτλο της βαριάς κατηγορίας. 
Σύντονα μετά τη νίκη επί του Λίστον, ο Άλι έγινε κίνητρο τόσο των κοινωνικών δικαιομάτων, όσο και των αντιπολεμικών κινημάτων. Ο Άλι άλλαξε το όνομά του από Κάσιους Κλέι, όταν προσχώρησε στο Έθνος του Ισλάμ και καταδικάστηκε για ανυποταξία το 1967 όταν αρνήθηκε να πολεμήσει στον πόλεμο του Βιετνάμ, λόγο θρησκευτικών ιδεών. 
Η αντίθεσή του με τον πόλεμο του Βιετνάμ, του κόστισε τη ζώνη και σε τρίχρονη απαγόρευση από την πυγμαχία. Η καταδίκη του για να αποφύγει τη στρατολόγηση στον πόλεμο του Βιετνάμ, απορίφθηκε από το Ανώτατο δικαστήριο το 1971. 
Ο Άλι επέστρεψε στο ρινγκ το 1970 και είχε την πρώτη του ήττα ως επαγγελματίας, ένα χρόνο μετά, σε έναν αγώνα για τον τίτλο εναντίον του Τζο Φρέιζερ, που νίκησε με ομόφωνη απόφαση.
Ήταν η πρώτη από τις τρεις μνημειώδεις μάχες εναντίον του Φρέιζερ -με τον Άλι να κερδίζει τις δύο τελευταίες. 
Ο Άλι ξακαδιεκδίκησε τη ζώνη της βαριάς κατηγορίας έναντι του Τζόρτζ Φόρμαν, σε ένα από τα πιο ιστορικά γεγονότα στην ιστορία του σπορ, "Τη βροντή στη ζούγκλα" το 1974. Ο Άλι χρησιμοποίησε την τακτική "rope-a-dope" κατά την οποία έκανε το Φόρμαν να κουραστεί χτυπόντας τον Άλι που απορροφούσε τα χτυπήματα ένα-ένα, πριν πάρει τον αγώνα στο Ζαίρ -σήμερα γνωστό ως Δημοκρατικό Κονγκό- με νοκ-άουτ.
Το 1978, ένας φανερά υπέρβρος Άλι, έχασε τον τίτλο του από το Λεόν Σπινκς, αλλά τον ξανακέρδισε σε επανάλληψη του αγώνα έξι μήνες αργότερα, κάνοντάς τον τον πρώτο πυγμάχο που κέρδισε τρεις φορές τον τίτλο της βαριάς κατηγορίας. 
Ο Άλι αποσύρθηκε από την πυγμαχία το 1981 με το ρεκόρ των 56-5, όπου τρεις εκ των οποίων ηττών, ήταν από τους τέσσερις τελευταίους αγώνες του. Είχε 37 νοκ-άουτ. 
Ο Άλι διαγνώστηκε με Πάρκινσον τρία χρόνια μετά την απόσυρσή του. Μέλη της οικογένειάς του πίστευαν ότι τα χρόνια του στην πυγμαχία συνέβαλαν στην εμφάνιση της ασθένειας. 
Μετά την απόσυρσή του, επικεντρώθηκε σε φιλανθρωπίες και κοινωνική δράση.
Εισήχθηκε για ιατρική θεραπεία αρκετές φορές στα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων και για πνευμονία, το Δεκέμβριο του 2014. 

Πηγή:  http://www.msn.com

No comments:

Post a Comment