Tuesday 30 August 2016

Ο Τζην Γουάιλντερ πεθαίνει στα 83 του


Η οικογένεια του αγαπημένου ηθοποιού, επιβεβαίωσε τα άσχημα νέα με δήλωσή της, που ανέφερε ότι πέθανε τη Δευτέρα στο σπίτι του, στο Στάμφορντ του Κοννέκτικατ. 
Ο ανηψιός του, ο Τζόρνταν Γουόκερ-Πέρλμαν ανέφερε ότι πέθανε από επιπλοκές της ασθένειας Αλτσχάϊμερ που είχε. 

Ο Γουάιλντερ, που ήταν πιο διάσημος για το ρόλο του στην ταινία "Ο Γουίλι Γουόνκα και το εργοστάσιο σοκολάτας" το 1971, είχε διαγνωστεί με λέμφωμα Μη-Hodgkin το 1999. 
Σε μια συναισθηματική φορτισμένη δήλωση στο Variety ο Κος Γουόκερ Πέρλμαν αποκάλυψε πως ο θείος του είχε διαγνωστεί με την ασθένεια τρία χρόνια πριν, αλλά κράτησε την κατάστασή του μυστική, ώστε να μην απογοητεύσει τους θαυμαστές του. 
"Κατανοώντας όλες τις ψυχικές και σωματικές προκλήσεις που επέφερε αυτή η κατάσταση, αισθανόμαστε τυχεροί - μιας και αυτή η σθένεια πειρατής, αντίθετα με άλλες περιπτώσεις δεν του έκλεψε ποτέ την ικανότητα να μπορεί να αναγνωρίσει αυτούς που ήταν πολύ κοντά του, αλλά ούτε και πήρε τα ηνία της κεντρικής του ζωής, κάτι που επιβεβαίωσε την προσωπικότητά του" αναφέρει η δήλωση. 
"Η απόφαση να αποκαλύψει μέχρι αυτή τη στιγμή για να αποκαλύψει την κατάστασή του, δεν ήταν από ματαιοδοξία, αλλά περισσότερο από τα αμέτρητα παιδιά που θα του χαμογελούσαν ή θα του φώναζαν "Να ο Γουίλι Γουόνκα" τα οποία δεν θα έπρεπε να εκτεθούν σε μια αναφορικά ενήλικη ασθένεια ή πρόβλημα και αυτό να μετατρέψει την απόλαυση σε έγνοια, απογοήτευση ή μπέρδεμα. Απλά δεν μπορούσε να αντέξει στην ιδέα ενός λιγότερου χαμόγελου σε αυτό τον κόσμο. "
"Συνέχισε να απολαμβάνει την τέχνη, τη μουσική και το φιλί με την πρωταγωνίστριά του τα τελευταία 25 χρόνια, την Κάρεν. Χόρεψε στα σκαλιά της εκκλησίας ως γονιός του γαμπρού και δαχτυδιδοκουβαλητής, παρακολούθησε αμέτρητες ταινίες γουέστερν τα απογεύματα και απόλαυσε την παρέα αγαπημένων του". 
Ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ, πρωταγωνίστησε επίσης σε κλασσικές ταινίες όπως "The Producers Blazing Saddles" και "Young Frankenstein". 
Συνεργάστηκε πολλές φορές με τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Μελ Μπρούκς και επίσης πρωταγωνίστησε σε τέσσερις ταινίες με τον κωμικό Ρίτσαρντ Πράιορ. 
Ο Γουάιλντερ ήταν παντρεμένος με την Αμερικανίδα κωμικο και ηθοποιό Τζίλντα Ράντνερ από το 1984 μέχρι και το 1989 που έχασε τη μάχη από καρκίνο στις ωοθήκες. Ξαναπαντρεύτηκε το 1991 με την Κάρεν Μπόιερ. 
Ο Γουίλι Γουόνκα που ήταν βασισμένος στο βιβλίο του 1964 του Ρόαλντ Νταλ "Ο Τσάρλυ και το εργοστάσιο σοκολάτας" δεν θεωρούνταν ως επιτυχία στο box office εκείνο τον καιρό, αλλά τελικά έγινε μια από τις πιο ουσιώδεις στα παιδικά φιλμ. 
Οι ηθοποιοί Φρεντ Αστέρ και Τζόελ Γκρέι πρωτάθηκαν για το ρόλο, αλλά ο σκηνοθέτης Μελ Στιούαρτ ήθελε τον Γουάιλντερ. η ταινία γιόρτασε τη 45η της επέτειο τον Ιούνιο. 
Ο Γουάιλντερ γεννήθηκε ο Τζερόμ Σίλμπερμαν στο στο Μιλγουόκι του Ουϊσκόνσιν. Έκανε το πρώτο μεγάλο του άνοιγμα σε μια παραγωγή εκτός Μπρόντγουεϊ, το "Roots" σύμφωνα με τη σελίδα του στο IMDB. 
Φόροι τιμής άρχισαν σα βροχή για τον θρυλικό ηθοποιό. 

No comments:

Post a Comment