Tuesday 1 March 2016

Ένταση, χημικά και φόβοι για ανθρωπιστική κρίση στην Ειδομένη

entasi-chimika-ke-fovi-gia-anthropistiki-krisi-stin-idomeni

Διεθνής Αμνηστία: Σε οριακό σημείο η κατάσταση 

Εκτός ελέγχου βγήκε η κατάσταση στην Ειδομένη τη Δευτέρα, όταν κυκλοφόρησε ανάμεσα στους πρόσφυγες η πληροφορία ότι θα ανοίξουν τα σύνορα για όλους. Η ένταση χτύπησε «κόκκινο» με την αστυνομία της ΠΓΔΜ να κάνει χρήση χημικών και δακρυγόνων για να απωθήσει το πλήθος, ανάμεσα στο οποίο βρίσκονταν και μικρά παιδιά και βρέφη.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι περιέθαλψαν 15 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, ανάμεσά τους 9 παιδιά, και 7 τραυματίες από τον φράχτη, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά.


Τα εν λόγω μέτρα διακριτικής μεταχείρισης έχουν επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ειδομένη και έχουν διαμορφώσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο καθώς πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο προσπαθούν να διασχίσουν -με κάθε τρόπο- τα σύνορα προς τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα σε αναμονή στην Ειδομένη, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Ανάμεσά τους οικογένειες και πολλά μικρά παιδιά. Κάποιοι διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα. Η απάντηση των αρχών της ΠΔΓΜ έρχεται με δακρυγόνα, ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από τους τρομαγμένους και απελπισμένους ανθρώπους.
«Με τα ελληνικά συστήματα ασύλου και υποδοχής να βρίσκονται υπό εξαιρετική πίεση, η ανθρωπιστική κατάσταση εδώ απλώς χειροτερεύει, καθώς εκατοντάδες οικογένειες βρίσκονται εκτεθειμένες, χωρίς πρόσβαση σε επαρκείς συνθήκες υποδοχής», δηλώνει ο Γιώργος Κοσμόπουλος, διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, που βρίσκεται στην Ειδομένη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται αμέσως να πάρουν θέση και να μοιραστούν την ευθύνη στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι σε οριακό σημείο και οι ηγέτες της ΕΕ κρατούν στα χέρια τους τις ζωές χιλιάδων αιτούντων άσυλο».
Η παρεμπόδιση συγκεκριμένων ομάδων από το να αιτηθούν άσυλο αντιβαίνει το διεθνές και ευρωπαϊκό προσφυγικό δίκαιο και μπορεί να οδηγήσει στην παράνομη επιστροφή προσφύγων και αιτούντων άσυλο, προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία.

No comments:

Post a Comment