Thursday 25 February 2016

Μουσείο Νίκου Γκάτσου στην Αρκαδία

mousio-nikou-gkatsou-stin-arkadia

Ανακαίνιση του πατρικού του ποιητή που βρίσκεται σε κακή κατάσταση

Ο δήμος Τρίπολης, ετοιμάζεται να δημιουργήσει μουσείο αφιερωμένο στον ποιητή Νίκο Γκάτσο, στην γενέτειρά του Ασέα, αξιοποιώντας το πατρικό σπίτι του ποιητή, που είναι σε κακή κατάσταση.

Την απόφαση αυτή έλαβε ο δήμος Τρίπολης, ύστερα από την δωρεά του πατρικού σπιτιού του ποιητή, από την κληρονόμο του Αγαθή Δημητρούκα, μαζί και με όμορο οίκημα που ουσιαστικά αποτελεί νεότερη επέκταση του πατρικού σπιτιού του Νίκου Γκάτσου στην 'Ανω Ασέα, από τους κληρονόμους του ακινήτου Βασιλική Γκάτσου, Χρυσάνθη Πλατανίτη και Κανέλλας Γιαννακούλη.

Η διαδικασία της δωρεάς του ακινήτου βρίσκεται στο τελικό στάδιο, αφού χθες το μεσημέρι έγινε η αποδοχή από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Τρίπολης και σύντομα θα υπογραφούν τα συμβόλαια.

Ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Βόσνος, ενημερώνοντας χθες βράδυ το δημοτικό συμβούλιο, επεσήμανε ότι ο δήμος δεν έχει χρήματα να αξιοποιήσει άμεσα το χώρο, αλλά με την συνδρομή και της δωρήτριας Αγαθής Δημητρούκα θα ενεργοποιηθεί, ώστε να ετοιμαστεί η μελέτη από το Πολυτεχνείο.
Ο κ. Βόσνος επεσήμανε ότι αρχικά ο δήμος θα γκρεμίσει την μεταγενέστερη επέκταση του ακινήτου που είναι κατεδαφιστέα, ελευθερώνοντας το πατρικό σπίτι του ποιητή, το οποίο θα συντηρήσει πρόχειρα ώστε να μην επεκταθούν οι ζημιές που έχει. Παράλληλα, θα ζητήσει από το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης με απόφασή του να κινήσει τις διαδικασίες για να κηρυχτεί το ακίνητο ιστορικός τόπος από την αρχαιολογική υπηρεσία νεοτέρων μνημείων.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες, συλλόγους και φορείς να συμβάλουν ακόμη και οικονομικά, για την αξιοποίηση του ακινήτου και την μετατροπή του σε ένα χώρο, που θα τιμά και θα αναδεικνύει το έργο του σπουδαίου ασεάτη δημιουργού, ενώ τόνισε ότι η κληρονόμος του Νίκου Γκάτσου θα διαθέσει εκθέματα που αφορούν σε χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή.

No comments:

Post a Comment