Tuesday 21 May 2019

Ο Θρύλος της Φόρμουλα 1 Νίκι Λάουντα, πεθαίνει στα 70

 Ο οδηγός αγώνων Νίκι Λάουντα και τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1, απεβίωσε περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του. Ο θάνατός του πυροδότησε μια έκρηξη λατρείας για έναν άνθρωπο του οποίου η επιστροφή από ένα τρομακτικό ατύχημα ενέπνευσε τους οπαδούς της Φόρμουλα 1 παγκοσμίως.


Ο Αυστριακός Νίκι Λάουντα, ένας από τους μεγαλύτερους οδηγούς της Φόρμουλα 1 όλων των εποχών, πέθανε στην ηληκία των 70 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του την Τρίτη.

"Οι μοναδικές του επιτυχίες ως αθλητής και επιχειρηματίας είναι και παραμένουν αξέχαστες. Η ακούραστη πορεία του, η ευθύτητα του και το θάρρος του παραμένουν ένα παράδειγμα και πρότυπο για όλους μας ", ανέφερε μια οικογενειακή δήλωση.

Μακριά από το δημόσιο βλέμμα ήταν ένας αγαπημένος και γεμάτος φροντίδα σύζυγος, πατέρας και παππούς. Θα μας λείψει πάρα πολύ. "
Ο Λάουνα είχε δυσκολευτεί με προβλήματα υγείας από το ατύχημα του 1976. Ο οδηγός αγώνων τράκαρε τη Ferrari του στην πίστα Nürburgring της Γερμανίας και παρέμεινε παγιδευμένος στο κόκπιτ της για 55 δευτερόλεπτα, υποφέροντας εγκαύματα και εισπνοή τοξικών αερίων.


Μαζί με τα ευδιάκριτα σημάδια στο πρόσωπό του, το ατύχημα του Λάουντα προκάλεσε ένα αριθμό μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας, προτρέποντας σε δυο μεταμοσχεύσεις νεφρών το 1997 και το 2005. Το περασμένο καλοκαίρι ο Λάουντα ανέπτυξε πνευμονική λοίμωξη και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνεύμονα. Νοσηλεύθηκε και πάλι τον περασμένο Ιανουάριο με γρίπη. 

Ο μύθος Λάουντα
Ο Αυστριακός Λάουντα πρωτο-άρπαξε τον τίτλο του οδηγού της Φόρμουλα 1 με τη Φερράρι το 1975. αφού επέζησε από το ατύχημα στο Nürburgrin, κατάφερε να αναρρώσει και να ξαναγυρίσει στους αγώνες σε 42 μόλις ημέρες, τερματίζοντας 2ος πίσω από τον Άγγλο Τζέημς Χαντ. Ο Αυστριακός κέρδισε το πρωτάθλημα και πάλι για τη Φερράρι το 1977 και αποσύρθηκε στο τέλος της σαιζόν του 1979. Ωστόσο, επέστρεψε στα πάντοκ το 1984 με τη McLaren και το 1985 έγινε ο μοναδικός οδηγός που κέρδισε τον τίτλο έχοντας επιστρέψει ύστερα από απόσυρση. 
 
Ο Λάουντα στη φωτογραφία, πέντε εβδομάδες μετά το ατύχημά του, κατάφερε να τερματίσει δεύτερος το 1976

Μια ταινία με πρωταγωνιστές τους Ντάνιελ Μπουλ ως Λάουντα και Κρις Χεμσγουορθ ως Τζέημς Χαντ  προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 2013. 

Μετά την οριστική του απόσυρση το 1985, ο Λάουντα έκανε χρήματα ως επιχειρηματίας, ιδρύοντας τη δική του αεροπορική εταιρεία, πουλόντας όμως αργότερα το μεγαλύτερο μερίδιό της στη Rynair. Δούλεψε επίσης ως σχολιαστής τηλεόρασης και τέλεσε ως μη εκτελεστικός πρόεδρος της ομάδας Mercedes Φόρμουλα 1 της οποίας ήταν μέτοχος. 


Πηγή: www.dw.com

No comments:

Post a Comment